Sosyal Medya

Dünya

İsrail’de askere gitmeme kavgası

İsrail'de bulunmalarının sebebini "Yahudi şeriatını öğrenmek ve yaşamak" olarak açıklayan Harediler'in 1948 den beri muaf oldukları askerliğe zorla alınmaları sonrası kentte protesto gösterileri şiddeti artıyor



Ä°srail’de askerliÄŸe karşı olan bazı radikal Yahudi grupların, dindar kiÅŸilerin askere alınmasını protestoları her geçen gün ÅŸiddetini artıyor.

Bundan kısa bir süre önce Ä°srail’in kurulduÄŸu 1948 yılından beri dindar bir hayat süren kiÅŸileri askerden muaf tutan yasa deÄŸiÅŸtirildi. Yasanın deÄŸiÅŸmesinden bu yana özellikle Kudüs, Mea Åžarim gibi dindar mahallelerde yapılan protesto gösterileri ÅŸiddete dönüşüyor. Göstericiler mahalleden üniforma ile geçen askerlere saldırıyor, sokaklara üstünde ‘askerler geçemez’ yazılı pankartlar asıyor.

Son olarak Mea Åžarim’de yapılan gösteride protestocular ‘Buradan Ä°srail askerleri geçemez’ ÅŸeklinde pankart asınca polis müdahale ederek onlarca kiÅŸiyi tutukladı. Emniyet sözcüsü basına yaptığı açıklamada asker üniforması giyen dedektiflerin bölgede gezdiÄŸini açıkladı. Polis raporlarına göre her gösteride Ä°srail askeri giymiÅŸ kuklalar yakan protestocuların büyük bir kısmı Kudüs merkezli ‘Litvanyalılar’ dindar cemaatine mensup.

Ä°srail ordusu kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi sonrası dindar kiÅŸileri Haredi Bölükleri adı verilen ayrı birliklerde eÄŸitiyor. Bu ÅŸekilde askerler hem dini gereklerini yerine getiriyor hem de bir arada olabiliyor. Lojistik gibi geri hizmetlerde çalışan dindar görüşlü askerler bu ÅŸekilde çoÄŸunluÄŸu laik olan orduda toplumun deÄŸiÅŸik kesimlerinden arkadaÅŸlıklar kurabiliyor. Ä°srail’de yıllarca laikler dindarların askerlikten muaf olmasını eleÅŸtirdi ve bu konuda büyük bir toplumsal baskı oluÅŸtu. Nüfusu komÅŸu ülkeler göre düşük olan ve kurulduÄŸundan bu yana savaÅŸlar yaÅŸamış Ä°srail’de askerlikten kaçınmak toplumsal bir ayıp olarak görülüyor.

İsrail'de bulunmalarının sebebini "Yahudi şeriatını öğrenmek ve yaşamak" olarak açıklayan ve nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Harediler, askere gitmeme nedenlerini işgale karşı olmaları olarak değil, "askerde Yahudi şeriatını yaşamak için uygun ortamın olmadığı" şeklinde açıklıyor.

Haredi Yahudileri, zorunlu askerliği istemedikleri için sık sık polisle karşı karşıya gelse de bu nedenle yargılanarak hapis cezası almıyor. İsrail'in işgalci politikalarına karşı çıkarak vicdani nedenlerle askere gitmeyi reddedenlerse yargılanarak mahkum ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.